Previous
Next

Boeiend schouwspel met luxe details

Porta I en II vormen samen de markante poort tot Wilhelminahaven. De architectuur gaat echter veel verder dan deze stedenbouwkundige functie. Mark van Stijn, van Kokon Architecten uit Rotterdam, verklaart het ontwerp Porta I nader. “Binnen één gebouw grijpen twee massa’s in elkaar. Het geheel is tijdloos en straalt luxe uit.”

Mark van Stijn wijst op de twee kleuren metselwerk. “Die vormen de twee massa’s waar ik op doel. Hun samenspel maakt het gebouw boeiend om naar te kijken, vanuit elke hoek. De betonnen banden voegen horizontale lijnen aan het ontwerp toe. De afgestemde kleuren van de bakstenen en het beton, gecombineerd met de aluminium, onderhoudsarme kozijnen, resulteren in een prachtig, rustig beeld met een zekere tijdloosheid.”

Glas en privacy
Het gebouw is bovendien uitgevoerd met fraaie details. Zo liggen de kozijnen verdiept ten opzichte van het metselwerk, wat een mooie extra schaduwwerking in de gevels oplevert. Daarnaast is op de balkons gekozen voor glas in plaats van hekken. “Hierbij hebben we ervoor gezorgd dat er geen staanders in het glas nodig zijn. De ononderbroken transparantie straalt rust en luxe uit”, aldus Mark. “Over luxe gesproken, de balkons zijn ruim en losgekoppeld van elkaar. Iedereen krijgt zijn eigen stukje buiten. Mét privacy.” Bewoners van de bovenste etage hebben een dakterras.

Bijzonder lichteffect
Geheel passend bij uitstraling van het exterieur, is voor de entree gekozen voor lichte kwaliteitstegels. De gangen op de verdiepingen zijn bekleed met mooi, huiselijk tapijt. Tot slot benoemt Mark van Stijn de plint van gebouw, oftewel de buitenkant van de begane grond. “Deze is uitgevoerd in Profilit-elementen, een semitransparant materiaal. ’s Avonds wordt dit aangelicht met ledstrips: een fantastisch gezicht in het donker!”

 

“De verdiepte kozijnen geven een mooie extra schaduwwerking in de gevels”

Blijf op de hoogte

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.