Architecten aan het woord

Hoek- en tussenwoningen en twee-onder-een-kapwoningen

“Rijke uitstraling”

Voor de nieuwe wijk Wilhelminahaven te Oosterhout hebben we ons laten inspireren door de “rijke” uitstraling woonwijken uit de 30-er jaren. Deze “rijke” uitstraling kun je teugvinden in de volgende aspecten van het ontwerp:

Zo is het hele plan is als één herkenbare familie uitgewerkt waarbij we door het afwisselende kleurenpalet toch een telbaarheid én individualiteit hebben kunnen behouden. Warme gele baksteentinten worden speels afgewisseld met oranje en rode genuanceerde gevels. Incidenteel zetten we frisse wit gekeimde woningen in. Keim, een duurzame mineraalverf, is veel slijtvaster dan gewone verf. Voordeel boven witte stenen is, dat het ook de voegen mooi wit kleurt. De woningen houden echter hun onderlinge samenhang door ze allen onder één fraai gedetailleerd antracietkleurig pannendak met ruime overstekken te plaatsen.

“Speels kappensilhouet”

Door regelmatig te wisselen van kaprichting en door het toevoegen van topgevels zorgen we voor een speels kappensilhouet. Dit hebben we vervolgens versterkt door de hoekwoningen van de bouwblokken “overhoeks” vorm te geven waarbij ze als het ware 2 voorgevels naar de straat hebben.

Deze bijzondere hoekwoningen zijn te herkennen aan de zij-entrees, de vele raampartijen overhoeks én de aanwezigheid van fraaie erkers. Een bijzonder “gebogen” bouwblok voegt zich naadloos naar de curve in de stedenbouwkundige situatie.

“Frisse witte houtaccenten”

De stedenbouwkundige situatie wordt ingevuld door diverse korrels van tweekappers “Eik” en “Linde” tot rijwoningen van afwisselend 4 t/m 8 woningen, type “Wilg”. Alle woningtypes worden voorzien van fraaie witte houten kozijnen met een subtiele roedeverdeling. De topgevels krijgen overal een ruim overstek met een frisse witte houten windveer. De overstekken worden gedragen door subtiele witte houten klossen die hiermee bijdragen aan de gewenste “rijke” uitstraling.

Wim Stroobach

Mulleners + Mulleners

De wadiwoningen Magnolia

De wadiwoningen liggen speels verstrooid aan de grote wadi die door de wijk Wilhelminahaven loopt. De situatie, waarbij de woningen door het hoogteverschil een eigen podium krijgen, is markant te noemen en draagt bij aan het karakter als eigenzinnige woning binnen Wilhelminahaven. De woning komt vijf keer voor in het plan en door de speelse ligging ten opzichte van de wadi, is elke woning uniek.

De gevel is opgetrokken uit een fris, modern metselwerk met ambachtelijke metseldetails. Rollagen, staand metselwerk en subtiele verspringingen leiden tot een sculpturaal geheel. Een tweede, donkere steen, wordt ingezet als accentkleur in de gevel. De entree is geaccentueerd met een houtachtige lambrisering en men komt droog binnen onder een luxe luifel.

 

De ramen liggen verdiept ten opzichte van het metselwerk. Dit levert een mooie extra schaduwwerking op in de gevel. Elk raam is toegespitst op de functie van de achterliggend ruimte in een spel waarbij privacy en openheid worden afgewisseld. De verschillende raamopeningen zijn daardoor allen verschillend van elkaar wat een moderne uitstraling geeft De combinatie van subtiele details met de donkere, aluminium kozijnen, geven een modernistische tint aan de traditionele vorm van de woning. Een speels geheel dat uitnodigt van alle zijden te worden bekeken!

De woning heeft op elke verdieping een buitenruimte die gecombineerd de ochtend- en avondzon pakken. Het terras op de begane grond is te bereiken vanuit de woonkamer/keuken via een schuifpui, voor maximaal comfort, en vanaf de straat via een poort. De buitenberging werkt als afscheiding tussen de straat en het terras. Vanuit het terras kijkt men uit over de wadi. Het op de verdieping gelegen terras grenst aan de hoofdslaapkamer en biedt door de ligging diep binnen het gebouwvolume veel privacy. Een pergola geeft schaduw.

De begane grond heeft een standaard woonprogramma met een ruime woonkamer en keuken en op de verdieping het slaapprogramma. Echter kan de woning ook worden ingericht als werkwoning met een separaat te benaderen werkruimte aan de straatzijde. Een levensloopbestendige woning met hoofdslaapkamer met ensuite badkamer op de begane grond is ook mogelijk.

Roy Gorissen